/ Hypotheek / De tuin als onderdeel van de hypotheek

De tuin als onderdeel van de hypotheek

Redactie on 4 maart 2014 - 21:52 in Hypotheek

Ben je van plan om een huis te kopen en de tuin grondig aan te pakken, of de tuin bij jullie huidige woning opnieuw aan te leggen? Zoek je daarvoor een stukje financiering? In dat artikel lees je meer over het meefinancieren van het aanleggen van de tuin in de hypotheek.

Tuin als onderdeel van hypotheek

De tuin hoort bij je woning en maakt daarmee ook onderdeel uit van de hypotheek. Financiering om de tuin aan te leggen maakt echter geen deel uit van deze hypotheek. Dat komt onder andere doordat de maximale hypotheek die je kunt krijgen 105% van de marktwaarde van de woning bedraagt. Dit wordt elk jaar teruggebracht tot maximaal 100% in 2018 (elk jaar 0,5/1 %). Die 5% bovenop de marktwaarde heb je doorgaans nodig voor de aankoop van de woning, zoals kosten koper (k.k.).

Aanleg tuin in een nieuwe hypotheek

Daardoor is het tegenwoordig lastig om de aanleg en materiaalkosten voor de tuin onderdeel uit te laten maken van de hypotheek. De kans is groter dat de bank of hypotheekverstrekker liever heeft dat u een extra hypotheek afsluit, bovenop de hypotheek voor de aankoop van de woning en het perceel. Zaken die je kan financieren zijn bestrating, de erfafscheiding en het arbeidsloon van de hovenier. Verplaatsbaar tuinmeubilair en gereedschap kan niet gefinancierd worden met een hypotheek.

Verbetering van je woning

Het bedrag dat je wilt meefinancieren in de hypotheek voor de tuin is in principe aftrekbaar, omdat het als een verbetering van de woning wordt gezien. Hoewel de tuin net als de woning onroerend goed is zal de bank meewegen wat de marktwaarde voor en na de opknapbeurt is.Het is dus wel mogelijk om een verbouwing van de tuin ook mee te financieren in je hypotheek, maar onder bepaalde voorwaarden. Investeren in de tuin valt daarom onder woningverbetering. U zult dus moeten aantonen dat de aanleg tot een waardevermeerdering kan leiden.

Raadpleeg een adviseur

Raadpleeg een erkend hypotheekadviseur om na te gaan wat voor u de beste optie is. Soms kunt u toch bepaalde tuinkosten meenemen, en uw adviseur kan u adviseren over wat past binnen uw persoonlijke financiële situatie.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =