/ Beleggen / Geld goedkope studentenlening beleggen of sparen?

Geld goedkope studentenlening beleggen of sparen?

Redactie on 22 maart 2014 - 23:15 in Beleggen, Lenen, Sparen

Het lenen bij de DUO is op dit moment aantrekkelijk. Je betaalt slechts 0.81% aan rente (2014) en mag maximaal ongeveer 600 euro lenen. Geleend geld dat je misschien wel met aandelen kunt verdubbelen of op een spaarrekening kunt zetten. Maar is dat nou wel zo verstandig?

Spaarrente opstrijken?

De rentestand op spaarrekeningen is op dit moment zeer laag. Een rekensom voor het zetten van de studentenlening op een spaarrekening. De beste vorm is dan een deposito spaarrekening. Op dit moment van schrijven (27-12-2013) is de hoogste rente op een dergelijke spaarrekening bij het vastzetten van het bedrag voor 1 jaar ongeveer 2%. Het rentepercentage over een lening en de prestatiebeurs in 2013 is vastgesteld op 0,6 procent op jaarbasis. In 2014 wordt dit 0,81 procent op jaarbasis. Stel dus dat je een heel jaar maximaal leent: 528 euro x 12 maanden dan heb je in totaal over ween jaar 6336 euro geleend. Zet je dat een jaar vast op een deposito spaarrekening dan krijg je ongeveer 126 euro aan rente. Dat loont niet echt, zeker niet met de schuld die je opbouwt en na je studie terug moet betalen.

Beleggen met studielening?

Ook beleggen van de goedkope studielening is niet verstandig. Geld lenen om te gaan speculeren op de aandelenmarkt is geen verstandige keuze. Zeker niet als je er geen tot weinig verstand van hebt. De kans is dan groot dat je minder verdient of je inleg grotendeels verliest. Lukt het je wel om winst te maken dan ben je spekkoper, verlies je dan zijn de financiële gevolgen groot. Zeker voor beginners in de beleggingswereld is de kans groot dat je het geld nooit meer terugziet of een laag rendement behaald.

Financiële gevolgen

De rente over de studieschuld wordt jaarlijks opnieuw berekend. De rente staat nu laag maar kan over enkele jaren vele malen hoger staan. Een voorbeeld: de rente over de studielening bedraagt nu 0,89 procent (2014) maar was in 2008 3,58 procent. Bij het afsluiten van de hypotheek krijg je minder geld om het huis te kopen vanwege de lening die je tijdens je studententijd aangegaan bent.

Daarnaast moet je gedurende een lange tijd de studentenlening terug betalen. Aan aflossing betaal je minimaal 45 euro per maand maar bij een maximale lening loopt dat bedrag al snel op naar maximaal 320 euro per maand aan aflossing van de studieschuld. Maandlasten die niet iedereen na zijn studie kan dragen, zelfs niet met een goede baan.

Mijn advies zou zijn om alleen geld te lenen bij DUO als het echt nodig is.


0 POST COMMENT
Rate this article
Geld goedkope studentenlening beleggen of sparen? 4.00/5 (80.00%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 5 =