/ Belasting / Geld opnemen om vermogensbelasting te verminderen

Geld opnemen om vermogensbelasting te verminderen

Een slimme truc? Bij uw belastingaangifte bent u verplicht om in box 3 niet alleen op te geven wat u op 1 januari op de bank had staan, maar ook over hoeveel contant geld u op die dag in uw bezit had.
Redactie on 3 maart 2014 - 21:47 in Belasting, Sparen

Als u dit jaar meer spaargeld heeft dan de heffingsvrijge grens van 21.139 euro moet u bij de eerstvolgende belastingaangifte vermogensbelasting betalen. Elk jaar meet de overheid op 1 januari uw vermogen. De bank geeft uw saldo’s door aan de belastingdienst. Daarnaast geeft u jaarlijks middels de belastingaangifte uw totale vermogen door. In dit artikel bespreken we hoe u de vermogensbelasting kunt verminderen door geld op te nemen.

Geld opnemen

De peildatum van de Belastingdienst voor vermogen is tegenwoordig 1 januari. Wat contant geld opnemen rond de jaarwisseling kan in uw voordeel werken om de vermogensrendementsheffing bij de belastingopgave te verminderen. Door in december het bedrag dat boven de vrijstelling komt op te nemen, kunt u voorkomen dat het betreffende geld op 1 januari op uw rekening stond.

Ook contant geld telt mee

Je zou zeggen dat dit een slimme truc is om minder belasting te betalen over uw gespaarde bedrag. Puur belastingtechnisch is dat echter niet het geval. Bij uw belastingaangifte bent u namelijk ook verplicht om in box 3 niet alleen op te geven wat u op 1 januari op de bank had staan, maar ook over hoeveel contant geld u op die dag in uw bezit had. Van dit contact geld is ongeveer 512 euro vrijgesteld, daar hoef je geen belasting te betalen. Onder deze vrijstelling valt onder andere contant geld, cadeaubonnen en chipknipsaldo. De contanten geeft u aan in box 3, bij overige bezittingen.

Voor de heffing van de vermogensrendementsheffing maakt het niet uit waar het geld zich bevindt op 1 januari, maar het gaat erom dat u het bezit. Oversluizen naar een andere rekening heeft dus geen zin. Daarnaast is het ook niet toegestaan om dit geld te verzwijgen voor de Belastingdienst.

Vrijstelling vermogensrendementsheffing

De belastingdienst hanteert een vrijstelling van € 21.139 (2013). Pas boven dit bedrag moet u vermogensrendementsheffing afdragen. De heffingsvrijge grens van 21.139 euro verhoogd kan worden met nog eens 21.139 euro van uw fiscaal partner (indien van toepassing). Doe je samen aangifte (als fiscale partners) dan heb je gezamenlijk een heffingsvrij vermogen van € 42.278. Dit vraag wat creatief schuiven bij het invullen van de belastingformulieren.

Belasting op spaargeld van 1,2 procent

De vermogensrendementheffing bedraagt slechts 1,2 procent. Bij een vermogen van 30.000 euro betaal je ongeveer 106 euro belasting. Een rekenvoorbeeld: Je belastbaar vermogen bereken je door de heffingsvrije grens van je vermogen af te trekken. Dat is 30.000 – 21.139 is 8.861 euro. Hierover betaal je 1,2 procent belasting, wat neerkomt op een bedrag van 106 euro.

Hoe dan wel spaargeld verminderen voor vermogensbelasting?

Geef nog een deel van je spaargeld uit. Dat kan bijvoorbeeld door het betalen van rekeningen. Betaal deze rekeningen voor 31 december 2013. Ook grote aankopen die u van plan bent volgend jaar kun u misschien ook nog dit jaar doen. Gebruiksvoorwerpen tellen niet mee bij uw vermogen in box 3 en u betaalt er dus geen vermogensrendementsheffing over.

Daarnaast kun je er voor kiezen om de hypotheek deels af te lossen of de hypotheekrente vooruit te betalen. Let wel op: door het aflossen van de hypotheek, betaalt u minder hypotheekrente. Gevolg: u krijgt minder terug van de belastingdienst. Hoeveel u boetevrij mag aflossen is afhankelijk van uw hypotheek. Over het algemeen mag elk jaar ongeveer 10% boetevrij afgelost worden.


0 POST COMMENT
Rate this article
Geld opnemen om vermogensbelasting te verminderen 3.50/5 (70.00%) 2 votes

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zestien =