/ Banken / Geld niet bijgeschreven op rekening in het weekend

Geld niet bijgeschreven op rekening in het weekend

Redactie on 8 maart 2014 - 22:05 in Banken, Betalen

Het is voor veel mensen even schrikken. Je maakt geld over naar een rekening bij een andere bank. Het geldt wordt van uw rekening afgeschreven, maar u ziet het geld maar niet verschijnen op de andere rekening. Niet op zarerdag, niet op zondag en niet op een feestdag. Hoe komt dit?

Geen betalingsverkeer in het weekend

Dat komt omdat er in weekend geen betalingsverkeer is tussen banken onderling. Op zaterdag, zondag en op feestdagen wordt het geld wel direct afgeschreven van je rekening maar komt het pas de maandag (werkdag) of dag na de feestdag op je rekening te staan. Dit geldt voor zowel bij- als afschrijvingen en voor elke bank.

Betalingen binnen één bank kunnen wel gewoon in het weekend hun doorgang blijven vinden.

Spoedbetaling in het weekend

Dit gegeven is helaas ook van toepassing op spoedbetalingen die in het weekend worden gedaan. Deze betalingen worden pas op op maandag uitgevoerd. Spoedbetalingen in het weekend of op een feestdag worden dus net als normale overschrijvingen pas de eerstvolgende werkdag verwerkt.

Oorzaak

De reden die hiervoor opgegeven wordt is dat overschrijvingen naar andere banken alleen tijdens kantoortijden verwerkt worden. Dit komt omdat deze betalingen allemaal via Equens verlopen. Het onderlinge verrekensysteem van de centrale banken in de Eurozone, Target2 geheten, is gesloten.

In Target2 worden alle onderlinge vorderingen die banken uit hoofde van betalingsverkeer op elkaar hebben op rekeningen bij de centrale banken verrekend, dus ook die tussen Nederlandse banken. We noemen deze verrekening van vorderingen bij de centrale banken ‘settlement’.Omdat de banken hun onderlinge vorderingen dus niet zoals op werkdagen bij de centrale bank kunnen verrekenen in Target2, kunnen ook geen af- en bijschrijvingen tussen banken plaatsvinden.

Er zijn op dit moment geen concrete plannen om hier verandering in aan te brengen, hoewel banken begrijpen dat hun klanten verwachten dat zij 24 uur per dag, 365 dagen per jaar kunnen betalen, en ook buiten de eigen bank geld kunnen laten af- of bijschrijven.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − een =