/ Banken / Gescheurd of verbrand briefgeld nog geldig?

Gescheurd of verbrand briefgeld nog geldig?

Redactie on 10 maart 2014 - 22:39 in Banken

Heeft u een gescheurd, verbrand of anderszins beschadigd eurobiljet in huis liggen? Vraagt u zich af wat dit biljet nog waard is en of het briefgeld nog een geldig betaalmiddel is? Dit artikel geeft een antwoord op die vragen?

Beschadigd biljet nog geldig?

De beschadigde biljetten blijven een normaal geldig betaalmiddel en behouden hun normale waarde. Je kunt er dus nog gewoon mee betalen. De meeste winkels zullen de biljetten niet weigeren maar mag is niet verplicht het briefje aan te nemen. Een gescheurd en eventueel geplakt biljet vormt meestal geen probleem. Ontbreekt er een deel van het briefgeld of is het verbrand dan is het meestal een ander verhaal. Zwaar beschadigde euro’s zullen in de praktijk meestal geweigerd worden door winkeliers en particulieren.

Wat doen met beschadigde biljetten

Deze zwaar beschadigde en gescheurde bankbiljetten kunt u opsturen of persoonlijk inwisselen bij het kantoor van de Nederlandsche Bank (DNB). De Nederlandsche Bank vergoedt beschadigde eurobankbiljetten als meer dan de helft van het oorspronkelijke biljet over is, tenzij de biljetten moedwillig beschadigd zijn. Biljetten waarvan nog maar 50% of minder over is worden niet vergoed. Alleen wanneer onomstotelijk aangetoond kan worden dat het ontbrekende deel vernietigd is, vergoedt De Nederlandsche Bank deze biljetten wél. Door deze maatregel (meer dan de helft van het biljet moet in tact zijn) voorkomen ze fraude.

Hoe beschadigde en gescheurde biljetten inwisselen

Je kunt de beschadigde en gescheurde biljetten als volgt inwisselen voor nieuwe euro bankbiljetten:

  • Ga naar de website van De Nederlandsche Bank
  • Zoek het aanvraagformulier op de website, genaamd: “Aanvraag voor vervanging van beschadigde eurobankbiljetten”. Open dit formulier
  • Vul het formulier in op het scherm en sla het voor uzelf op.
  • Vervolgens dient u een uitgeprint exemplaar voorzien van de aangeboden bankbiljetten, een kopie legitimatiebewijs en een handtekening, toe te sturen aan De Nederlandsche Bank.

U krijgt het hele bedrag van het beschadigde eurobiljet vergoed. Voorwaarde is wel dat u meer dan de helft van het eurobiljet in bezit heeft. Het bedrag wordt op uw rekening gestort. Afhankelijk van de mate waarin de biljetten beschadigd zijn, duurt het enige tijd (2 tot 3 maanden) voordat de tegenwaarde op uw rekening is bijgeschreven.

Nadat u het geld ontvangen heeft zal de Nederlandsche Bank de opgestuurde biljetten vernietigen.


0 POST COMMENT
Rate this article
Gescheurd of verbrand briefgeld nog geldig? 4.00/5 (80.00%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − vier =