/ Hypotheek / Gevolgen studieschuld voor hypotheek aanvraag

Gevolgen studieschuld voor hypotheek aanvraag

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek, hoeft de studieschuld geen probleem te zijn.
Redactie on 10 maart 2014 - 20:14 in Hypotheek, Lenen, startpagina2

De meeste studenten hebben na het afronden van hun studie een (kleine) studieschuld. De gemiddelde studieschuld bedraagt zelfs € 18.500 euro. Het hebben van een lening heeft gevolgen voor het hypotheekbedrag dat je kunt krijgen. Hoe zit dat eigenlijk met de studieschuld?

Gevolgen hypotheekbedrag

Ook als u een studieschuld heeft, kunnen er mogelijkheden zijn om een huis te kopen. Je lening (oftewel het bedrag wat je maandelijks aflost) wordt wel meegenomen in je hypotheekberekening. Dit kan de hoogte van je hypotheek beïnvloeden. Hoe meer je geleend hebt, hoe minder je kunt lenen voor de aankoop van een eigen woning. Er wordt namelijk uitgerekend wat u naast de aflossing van de studieschuld en andere vaste lasten kunt besteden aan uw hypotheek.

Weegfactor studieschuld

Hypotheekverstrekkers houden rekening met de verplichting om bestaande schulden af te lossen. Daarbij werd tot voor kort uitgegaan van 2% van de schuld per maand als extra last. Sinds 2013 weegt een studieschuld minder zwaar dan andere leningen. Er wordt nu gerekend met 0,75% van de schuld per maand waardoor starters met een studieschuld een hogere hypotheek kunnen krijgen.

Studieschuld aflossen voor hypotheek

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek, hoeft de studieschuld niet afgelost te zijn. Je krijgt een periode van 180 maanden (15 jaar) de tijd waarbinnen de studieschuld moet zijn afgelost. Je bent verplicht om maandelijks minimaal € 45,41 aan rente en aflossing te betalen aan DUO. Meer aflossen mag, maar is niet noodzakelijk. Is het zo dat als je door de hoogte van de schuld het bedrag niet kan aflossen binnen de 180 maanden? Dan moet je meer per maand betalen aan aflossing.

Een voordeel van het aflossen van je studieschuld is dat je daarna een hogere hypotheek kunt krijgen als je een huis koopt. Een financieel adviseur kan samen met u bepalen of het noodzakelijk is de studieschuld af te lossen of te verlagen. Dit is zeker lang niet altijd noodzakelijk om de hypotheek te krijgen!

Hypotheek studieschuld verzwijgen

Banken of andere hypotheekverstrekkers zijn verplicht vast te stellen dat de maandlasten van de te adviseren hypotheek gedurende de hele looptijd van die hypotheek verantwoord zijn. Daarbij houden ze rekening met de verplichting om bestaande schulden af te lossen. Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen, ben je echter wel zelf verantwoordelijk om je studieschuld bij de aanbieder te melden. Een studieschuld is namelijk, zoals gezegd, van invloed op het (verantwoorde) maximale bedrag dat je maandelijks kunt lenen. Een studieschuld verzwijgen en vervolgens een te hoge hypotheek afsluiten, is onverstandig.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 20 =