/ Lenen / Hoeveel betalen per maand aflossen studieschuld

Hoeveel betalen per maand aflossen studieschuld

Redactie on 22 maart 2014 - 22:35 in Lenen

Veel studenten sluiten tijdens hun studie een lening af bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of de IB groep. U hoeft uw studieschuld niet direct af te lossen. Twee jaar na het afronden moet je beginnen met aflossen, maar hoeveel moet je minimaal per maand betalen om mijn studieschuld af te lossen?

Hoeveel per maand betalen om studieschuld af te lossen?

Het aflosbedrag per maand is afhankelijk van de hoogte van je studieschuld, het jaar dat je klaar bent met studeren en de verwachte rente. Globaal kun je het maandbedrag berekenen door je totale studieschuld te delen door 180 (15 jaar is 180 maanden). DUO bepaalt op basis van jouw inkomen hoeveel je per maand af gaat lossen. Je bent verplicht om maandelijks minimaal € 45,41 aan rente en aflossing te betalen aan DUO. Je lost de studieschuld in maximaal 15 jaar af: een lange tijd en daarom het lage bedrag aan aflossing. Daalt je inkomen, dan hoef je per maand minder af te lossen.

Een overzicht ziet u hieronder:
studieschuld-hoeveel-aflossen

Maandbedrag verhogen?

Het is niet mogelijk om het vastgestelde maandbedrag te verhogen. Wel kunt u extra aflossen op de studieschuld. Als u maandelijks extra wilt aflossen kunt u eventueel een automatische overboeking bij uw bank regelen. Neem hiervoor contact op met Duo.

Studieschuld in één keer aflossen?

Het is mogelijk je studieschuld in één keer af te lossen, bijvoorbeeld als het fijn vindt om geen schulden meer te hebben of omdat u een hypotheek aanvraagt. Als je de volledige studieschuld in een keer wilt aflossen neemt u het beste contact op met DOU. Zij berekenen voor u de exacte hoogte van de schuld en vertellen u hoe u het bedrag het beste in één keer kunt overmaken.

Verlaging maandbedrag studieschuld

Lukt het u niet om het maandelijkse aflossingsbedrag te betalen? Als u niet in staat bent om de maandelijkse maandbedragen te betalen, kunt u een verzoek indienen om het maandbedrag te verlagen. Of u ervoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van uw inkomen (er wordt uitgegaan van uw verzamelinkomen zoals vermeld op jaarlijkse opgave inkomstenbelasting). DUO berekent dan aan de hand van uw inkomen (en dat van uw eventuele partner) hoeveel u maandelijks kunt terugbetalen / aflossen. Dit gebeurt op basis van uw inkomen van 2 jaar geleden. Is uw inkomen plotseling minder geworden? Dan kunt u DUO vragen bij de berekening uit te gaan van het vorige of huidige jaar. Komt uit de berekening een lager bedrag dan wat u nu aflost, dan verlaagt DUO het bedrag per maand. Het nieuwe bedrag is 1 jaar geldig. Na een jaar wordt uw situatie opnieuw bekeken.

Tijdelijk niet aflossen

Het is ook mogelijk op het aflossen tijdelijk stop te zetten. Ieder oud-student kan het terugbetalen van zijn studieschuld tijdelijk stopzetten. U kunt het terugbetalen van uw studieschuld minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten (3 tot 60 maanden) waarbij de maximale terugbetalingstermijn van 15 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat u inzet.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + 14 =