/ Betalen / Internetbankieren met Windows XP nog veilig?

Internetbankieren met Windows XP nog veilig?

Redactie on 3 maart 2014 - 20:47 in Betalen

Vanaf 1 april stopt Microsoft met het maken van beveiligingsupdates voor het 13 jaar oude besturingssysteem Windows XP. Vanaf dat moment worden beveiligingslekken niet meer gedicht. Wat zijn de gevolgen voor de veiligheid van internetbankieren met een Windows XP computer en moet je overwegen om nieuwe software aan te schaffen of misschien zelfs wel een nieuwe computer? In dit artikel lees je of internetbankieren met Windows XP nog veilig is en wat je kunt doen om veilig online je bankzaken te doen.

Windows XP niet meer veilig?

Na 12 jaar komt er een eind aan de ondersteuning van Windows XP door Microsoft. Microsoft stopt per 8 april met de technische ondersteuning van Windows XP en stoppen we met de automatische beveiligingsupdates. Gaten in het oude besturingssysteem Windows XP worden vanaf dat moment niet meer gemaakt, waardoor de computer kwetsbaar wordt voor aanvallen van criminelen die het hebben gemunt op mensen die internetbankieren. In Nederland gebruikt nog tien procent van de mensen Windows XP, wereldwijd is dat dertig procent.

Als je na het beëindigen van de ondersteuning Windows XP blijft gebruiken, zal je pc gewoon blijven werken, maar loop je wel kans dat deze kwetsbaarder wordt voor virussen en andere beveiligingsrisico’s.

Nieuwe regels banken

De nieuwe gedragsregels voor het internetbankieren zijn samengesteld door de banken in samenspraak met de Consumentenbond. Consumenten moeten de software van hun apparatuur met de laatste beveiligingsupdates up-to-date houden. Zo is het de verantwoordelijkheid van klant om zich afdoende te beveiligen tegen virussen. Maar doordat Microsoft de gaten na 8 april niet meer gaat patchen, kan de consument niet meer beschikken over dergelijke beveiligingsupdates. Alleen als de gebruiker zich aan die strengere regels houdt, bestaat er recht op een compensatie wanneer hackers onverhoopt weten door te dringen tot bancaire gegevens.

Een nieuwe computer kopen of een nieuw besturingssysteem installeren

Wil je weer helemaal up to date zijn met je computer en software? Schaf dan een nieuwe computer aan, deze draaien tegenwoordig allemaal op het nieuwe Windows 8. Dit besturingssysteem kun je ook los kopen en installeren op je oude computer (vergeet dan niet om een back-up te maken van al je bestanden, documenten, foto’s, etc).

Goede beveiliging met virusscanner

Een nieuwe computer kopen of een nieuw besturingssysteem installeren is voor veel mensen een grote stap, niet alleen financieel gezien. Ik durf echter wel te stellen dat je met een goede beveiliging van je computer nog wel een tijdje voort kunt met windows XP. Investeer dus in een goede virusscanner en laat deze ook regelmatig een scan uitvoeren. Er zijn ook gratis virusscanners te vinden op het internet die een eerste basisveiligheid bieden. Hoe goed de virusscanner ook is, laat ook regelmatig een malware scanner draaien. Ik vind dat deze gratis scanner altijd doeltreffend en goed werkt: https://www.malwarebytes.org/ Een echte TIP, laat deze regelmatig een scan uitvoeren.

Meer informatie over veilig internetbankieren vindt je hier: http://www.veiligbankieren.nl/ (website van de Nederlandse Banken)


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − 6 =