/ Hypotheek / Kosten bij het kopen van een huis

Kosten bij het kopen van een huis

Redactie on 5 maart 2014 - 22:44 in Hypotheek

Als u een huis (met hypotheek) gaat kopen krijgt u naast de aankoopsom te maken met eenmalige en structurele kosten. Welke kosten komen er kijken bij het kopen van een huis? In dit artikel zetten we voor u de belangrijkste kosten op een rij.

Kosten koper

Kosten koper, afgekort K.K., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaat uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor het op naam krijgen van de woning. Vaak wordt gezegd dat de kosten koper zo’n 10 procent zijn. In de volksmond worden alle kosten die je bij het kopen van een woning hebt als kosten koper bestempeld. Aankoopkosten zijn eenmalige kosten die u bij aankoop van de woning direct moet betalen. Deze kosten zijn op te delen in kosten voor de aankoop, kosten voor het afsluiten van een hypotheek en kosten voor de woning zelf. Hieronder staan de belangrijkste kosten.

U koopt een bestaande woning:

  • Notariskosten
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Aanvraag NHG
  • Kosten bankgarantie
  • Bereidstellingsprovisie
  • Rente en kosten overbruggingskrediet
  • Verhuis- en inrichtingskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Makelaarskosten
  • Bouwkundige aankoopkeuring

Overdrachtsbelasting

Als u een (bestaande) woning koopt betaalt u 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Dit is niet het geval als u de woning Vrij op naam (v.o.n.) koopt, zoals bij nieuwbouw. De overdrachtsbelasting is een belasting die u betaalt om eigenaar te worden van de woning

Kosten makelaar

Als u een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, moet u de makelaar voor zijn dienstverlening betalen. Spreek vooraf af welke kosten de makelaar rekent.

Notariskosten

De notaris betaalt u voor zijn werkzaamheden. De notaris berekent kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte (ook wel transportakte genoemd). Bij de levering van een huis is de koper verplicht om een notaris in te schakelen. Hij is als enige bevoegd om een notariële akte op te maken. Het gaat dan om de eigendomsakte en de hypotheekakte. De notaris berekent voor het opmaken van deze akten kosten. Vraag vooraf altijd naar het tarief en vergelijk.

Nationale hypotheek Garantie

Sluit u een hypotheek met nationale hypotheekgarantie af? Ook daar zijn kosten aan verbonden. Voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie moet u eenmalig 0,85 tot 1% van het totale hypotheekbedrag betalen.

Hypotheekadvies

Financieel advies is niet gratis. Je betaalt de adviseur voor zijn advies over hypotheken en verzekeringen. Bespreek vooraf de kosten van het advies en het afsluiten van de hypotheek.

Taxatiekosten

Taxatiekosten zijn de kosten voor het laten taxeren van je woning. Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht.

De kosten voor een taxatierapport staan niet vast en de prijzen verschillen per taxatie bureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar.

Kosten bouwkundig onderzoek

Het bouwkundige onderzoeksrapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde en staat van onderhoud van het huis.

Kosten voor het Kadaster

Aan het Kadaster moet u kosten betalen voor het inschrijven van de leveringsakte en de hypotheekakte en de onderzoeken van de notaris.

Kosten bankgarantie

Een verkoper heeft graag zekerheid dat u de woning ook echt koopt. Hij wil daarom een waarborgsom, 10% van de koopsom. In plaats van een waarborgsom storten bij de notaris, kunt u uw hypotheekadviseur ook een bankgarantie laten regelen.

Zakelijke lasten en belastingen

Bij zakelijke lasten en belastingen moet u denken aan rioolrecht, OZB, waterschapslasten of erfpachtcanon. U moet deze lasten en belastingen betalen vanaf het moment dat u de eigenaar bent van het huis.

Belastingteruggave kosten kopen huis

Sommige hypotheekkosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Kijkt u op www.belastingdienst.nl welke kosten precies aftrekbaar zijn en hoe u dat moet regelen.

Maximale hypotheekbedrag

U kunt maximaal 104-106% van de waarde van de woning financieren met een hypotheek. Deze 4-6% is bedoeld voor de extra kosten die u als koper heeft. Het is vaak voldoende om de bijkomende kosten te betalen die bestaan uit overdrachtsbelasting, notariskosten, advieskosten en taxatiekosten. Dit betekent dat u meestal geen eigen middelen nodig hebt voor het aankopen van een woning. Wel is het zo dat u de komende jaren steeds vaker uit eigen middelen moet putten om een woning te kunnen kopen. Dit kan tot gevolg hebben dat u een deel van de aankoopkosten (bv. voor notaris, makelaar, adviseur etc.) zelf moet betalen.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + zes =