/ Hypotheek / Kosten Koper (K.K.) meefinancieren in hypotheek

Kosten Koper (K.K.) meefinancieren in hypotheek

Redactie on 11 april 2014 - 19:31 in Hypotheek

Per 1 januari 2014 mag een hypotheek maximaal 104% van de waarde van het woning bedragen. Met deze 104% kan je de kosten van je nieuwe woning en de zogeheten kosten koper financieren. In dit artikel lees je meer over het meefinancieren van de kosten koper in de hypotheek.

Kosten koper (k.k.)

Een bestaande woning koopt u onder de voorwaarde van kosten koper. Kosten koper staat vaak aangegeven met k.k. achter de vraagprijs van een huis. Dit betekent dat de kosten die komen kijken bij het kopen van het huis voor rekening van de koper van het huis zijn.

Daarnaast wordt er ook nog 2% overdrachtsbelasting gerekend en worden er ook nog kosten in rekening gebracht die te maken hebben met het afsluiten van een hypotheek. Hierbij kunt u denken aan de provisie van de hypotheek, notariskosten om de hypotheekakte op te stellen en de kosten voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Hoe hoog zijn de kosten koper?

De hoogte van deze kosten hangt af van de hoogte van de koopprijs van de woning. De totale K.K. bedragen meestal ongeveer 10% van de koopprijs van een woning. Door verlaging van de overdrachtsbelasting, zijn deze kosten tegenwoordig zo’n 6% van de aankoopsom.

Hoeveel kosten koper meefinancieren?

U moet er rekening mee houden dat de kosten koper zo’n 6-10 % van de aankoopsom bedragen. De financieringsgrens is op 1 januari 2014 verlaagd naar 104%. U kunt maximaal 104% van de waarde van de woning financieren met een hypotheek. Deze 4% bovenop waarde van het huis is bedoeld voor de extra kosten die u als koper heeft (k.k). Doordat de k.k. zo’n 6-10 % van de aankoopsom bedragen en u maximaal 4% mee kunt financieren in de hypotheek moet u nog ongeveer 2% eigen geld inbrengen om het kopen van een woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing.

In 2014 is de maximumhypotheek die je kunt krijgen nog 104% van de marktwaarde van de woning. Dit percentage wordt elk jaar teruggebracht tot maximaal 100% van de woningwaarde in 2018 (elk jaar daalt dit percentage met 0,5/1 %). Dat betekent dat u de komende jaren steeds vaker uit eigen middelen moet putten om een woning te kunnen kopen. Alle bijkomende kosten, zoals kosten koper, makelaarskosten en verbouwingskosten moeten dan uit eigen middelen worden betaald.

Rekenvoorbeeld

Stel de waarde van uw nieuwe huis bedraagt € 200.000,-. Hoeveel mag je dan lenen?
De maximale financiering bedraagt 104% van € 200.000, = € 208.000,- In veel gevallen is het bedrag wat u meegefinancierd heeft (de 4% oftewel de 8000 euro) niet toereikend om alle kosten koper te betalen. De overdrachtsbelasting is 2% van 200.000 euro = € 4.000. De notariskosten bedragen gemiddeld € 1.000, NHG € 2.080, en hypotheekkosten 2.100 euro gemiddeld. De totale kosten koper bedragen in dit voorbeeld ongeveer 9180 waardoor u nog 1180 euro eigen geld in moet brengen. Let op de kosten koper kunnen nog hoger uitvallen door bijkomende kosten en door de grote verschillen in notaris en hypotheekkosten.


0 POST COMMENT
Rate this article
Kosten Koper (K.K.) meefinancieren in hypotheek 3.00/5 (60.00%) 2 votes

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × drie =