/ Hypotheek / Nationale hypotheek garantie bij aankoop woning

Nationale hypotheek garantie bij aankoop woning

Redactie on 4 maart 2014 - 22:29 in Hypotheek

Als u tegenwoordig een hypotheek wilt afsluiten zal u geadviseerd worden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een zekerheid voor de geldverstrekker dat deze zijn uitgeleende geld terugkrijgt.

Wat is de nationale hypotheek garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die u kunt krijgen als u een hypotheek afsluit voor de aankoop of verbouwing van een woning. Met NHG loopt u als (toekomstig) eigenaar van een woning minder risico en daarnaast kunt u profiteren van een aantrekkelijke rentekorting.

Voordelen nationale hypotheek garantie (NHG)

Stel dat u onverhoopt te maken krijgt met een situatie waarin u problemen krijgen met de betaling van uw rekeningen en het maandelijkse hypotheekbedrag. Mocht u daardoor uw woning moeten verkopen dan biedt de NHG uitkomst bij een restschuld. Is bij verkoop van uw woning de opbrengst onvoldoende om uw hypotheek af te lossen? Dan neemt de NHG de restschuld van u over en betaald die terug aan de bank.

Korting op hypotheekrente

Uw bank loopt met NHG minder risico. In ruil voor deze zekerheid kan de bank u een lagere rente op uw hypotheek aanbieden. Deze korting die u krijgt op de rente als de NHG wordt toegekend kan zelfs oplopen tot ongeveer 1%. Van dit voordeel blijft u jaarlijks profiteren.

Maximale hypotheek met NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot € 290.000. De maximale koopsom van de woning niet meer dan € 290.000 bedragen, inclusief 5% bijkomende kosten. De maximale hypotheek inclusief kosten voor aankoop is tot 1 juli 2014 € 290.000. Daarna gaat de NHG-grens omlaag naar € 265.000. Vanwege de 6 % bijkomende kosten betekent dit dat vanaf 1 juli 2014 de koopsom maximaal € 250.000 mag bedragen, om in aanmerking te komen voor NHG.

Kosten van NHG

Voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie moet u eenmalig een premie / provisie betalen. U betaalt ongeveer 0,85 tot 1% van het totale hypotheekbedrag. De rente die u betaalt over uw hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Hierdoor kunt u in veel gevallen de kosten van NHG binnen één jaar terugverdienen.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =