/ Banken / Samenwonen: een gezamenlijke rekening openen

Samenwonen: een gezamenlijke rekening openen

Redactie on 8 maart 2014 - 23:07 in Banken, Betalen, Hypotheek, startpagina2

Wie gaat samenwonen gaat waarschijnlijk ook kosten delen, bijvoorbeeld voor boodschappen, huur/hypotheek of andere vaste lasten. Vaak is het dan verstandig om de eigen betaal en spaarrekeningen aan te houden en eebn nieuwe gezamenlijke rekening te openen. Op deze manier houdt je de persoonlijke en gezamenlijke rekening gescheiden. Aan het hebben van een gezamenlijke spaarrekening zitten een aantal voor- en nadelen.

Gezamenlijke rekening?

Met een gezamenlijke rekening betaalt u eenvoudig samen de vaste lasten en boodschappen. Geld voorschieten en verrekenen hoeft dus niet meer. U ontvangt uw loon op uw eigen priverekening en maakt beiden het gewenste deel over naar jullie gezamenlijke rekening.

Welke variant rekening

Allereerst staat de bankrekening op beide namen. Er zijn twee verschillende vormen te onderscheiden, namelijk een en/of rekening en een en/en rekening.Kies je voor een en/of rekening, dan kan elke rekeninghouder geld van de rekening halen op elk moment. Kies je voor een en/en rekening, dan heb je voor elke transactie toestemming van alle rekeninghouders nodig. De en/of variant lijkt me het meest geschikt, aangezien je in vertrouwen gaat samenwonen en de privé rekeningen gescheiden blijven.

Voordelen en/of rekening

  • Samen uw bankzaken en vaste lasten regelen vanaf 1 rekening
  • Beiden inzicht in alle inkomsten en uitgaven
  • Behoud van en gescheiden persoonlijke betaal- en spaarrekeningen
  • Verrekenen en voorschieten niet meer nodig

Hoe een gezamenlijke rekening afsluiten?

Een gezamenlijke rekening sluit je af bij het lokale filiaal van een bank naar keuze. Zij kunnen je bovendien nog adviseren hoe jullie de gezamenlijke lasten kunnen verdelen. Neem jullie legitimatiebewijs mee. Bij sommige banken kun je ook een gezamenlijke rekening via internet afsluiten, de formulieren krijg je dan thuis gestuurd en moet je getekend en met legitimatie retour sturen.

Samenlevingscontract

Je bent niet verplicht om voor een gezamenlijke rekening een samenlevingscontract te hebben of getrouwd te zijn. Echter, als je gaat samenwonen is het heel verstandig om met elkaar afspraken te maken over de financiën. Zo zorg je ervoor dat er geen onduidelijkheid is en je ook je financiële relatie goed start. Het is slim om afspraken op papier vast te leggen, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract. Hierin kunt u onder andere afspreken hoe u de kosten verdeelt en vastleggen welk bedrag beide partners als spaargeld hebben ingebracht. Spreek af dat alleen gezamenlijke kosten worden betaald met deze gezamenlijke rekening.

Waar verder nog rekening mee houden

  • Je krijgt vaak maar 1 betaalpas, wil je een tweede pas dan kost dat eenmalig geld.
  • Maak de eigen bijdrage van je privé rekening automatisch maandelijks over, zodat je het geld niet uitgeeft voordat het op de gezamenlijke rekening gestort is
  • Het is verstandig om je privérekening aan te houden, voor de privé-uitgaven zoals kleding, uitgaan, etc. Je ontvangt hier tevens je loon. je houdt zo zeggenschap over het eigen inkomen.
  • Het kan handig zijn om een verdeelsleutel aan te brengen. Bijvoorbeeld degene die het meest verdient, neemt de meeste kosten voor zijn rekening. Een vast gelijk bedrag afspreken kan natuurlijk ook en is wel zo eerlijk.
  • Het afsluiten van een gezamenlijke rekening versterkt de band tussen samenwonende partners, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud.



0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + twaalf =