/ Hypotheek / Verschil annuïteitenhypotheek en lineairehypotheek

Verschil annuïteitenhypotheek en lineairehypotheek

Bij zowel de annuïtaire hypotheek als wel de lineaire hypotheek betaalt je maandelijks naast rente ook aflossing waardoor je schuld met de jaren zal dalen.
Redactie on 3 maart 2014 - 23:12 in Hypotheek

Vanaf 2013 kunnen nieuwe hypotheken nog slechts in twee vormen worden afgesloten: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Een hyptoheek waarbij maandelijks afgelost wordt is vanaf dat jaar nodig om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Vanwege deze wijziging zijn (gedeeltelijk) aflossingsvrije spaar- of beleggingshypotheken een niet meer aantrekkelijk en wenden huizenkopers zich tot annuïteitenhypotheken. Wat is het verschil in kosten tussen de verschillende hypotheekvormen?

Wat is een Annuïteitenhypotheek

anuiteiten-hypotheekEen annuïteit is een ander woord voor ‘vast bedrag’. Dit vaste bedrag bestaat uit een deel rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel is de aflossing, waarmee je de lening terug betaalt. Bij een annuïteitenhypotheek zijn de bruto woonlasten elke maand gelijk. De annuïteit bestaat aan het begin van de looptijd voor een groot deel uit hypotheekrente en voor een klein deel uit aflossing van de lening.

Hoewel je bij een annuïteitenhypotheek iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, ben je in de praktijk iedere maand een beetje duurder uit. Na verloop van tijd hoeft men steeds minder rente te betalen en kan een groter deel worden benut om af te lossen. Doordat men ook steeds minder renteaftrek krijgt, stijgen de netto maandlasten wel. Het belastingvoordeel wordt doordaar gaandeweg steeds kleiner, omdat je steeds minder rente betaald. Doordat je in het begin nog niet veel afgelost hebt bestaat het grootste deel uit rente betaling. Gedurende de jaren los je het hypotheekbedrag verder af waardoor je dus uiteindelijk een kleiner deel rente blijft. Het maandbedrag blijft gelijk, maar je schuld neemt af en daardoor dus ook het maandelijkse bedrag aan rente.

Voordelen annuïteitenhypotheek

 • Dit is een eenvoudige, heldere hypotheekvorm.
 • Je hebt belastingvoordeel en relatief lage lasten in de beginperiode.
 • Het geleende bedrag is gegarandeerd afgelost als de hypotheek afloopt.

Nadelen annuïteitenhypotheek

 • Je netto woonlasten worden steeds hoger.
 • In de beginfase los je nauwelijks af.
 • Het is over de hele looptijd bekeken een relatief dure hypotheekvorm.

Wat is een Lineaire hypotheek

liniear-hypotheekDe lineaire hypotheek is anders van opzet. Bij de lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af gedurende de looptijd, waardoor de schuld en de rente (maar dus ook de fiscale aftrek) jaarlijks lager worden. De maandlasten bij een lineaire hypotheek zijn aan het begin van de looptijd hoog, maar dalen daarna. Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand hetzelfde deel van de hypotheek afgelost. Omdat u maandelijks hetzelfde bedrag aan hypotheekschuld aflost, zal het bedrag dat u aan rente moet betalen dalen. En tezamen zorgen deze twee bedragen dus voor een afnemende hypotheeklast.

Voordelen Lineaire hypotheek

 • Je betaalt gelijk een stuk van je schuld af.
 • Je hypotheeklasten nemen iedere maand wat af.
 • Je betaalt in totaal minder rentevergoeding dan bij bijvoorbeeld de annuïtaire hypotheek.

Nadelen Lineaire hypotheek

 • Je lasten zijn aan het begin relatief hoog. (je moet dit dus kunnen dragen, door bijv. je salaris)
 • In de loop van de jaren neemt je belastingvoordeel af.

Verschil in kosten

Wat is het verschil in kosten tussen de verschillende hypotheekvormen? De lage maandlasten in het begin zijn het enige voordeel van de annuïteitenhypotheek, in tegenstelling tot de hoge maandlasten in het begin bij lineaire hypotheken. Als je het kunt betalen, kun je beter een lineaire hypotheek kiezen. Uiteindelijk scheelt het veel geld en na ongeveer tien jaar van de looptijd worden de maandlasten bij een lineaire hypotheek lager.


0 POST COMMENT
Rate this article
Verschil annuïteitenhypotheek en lineairehypotheek 4.00/5 (80.00%) 1 vote

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − drie =