/ Hypotheek / Wat is een hypotheek?

Wat is een hypotheek?

Redactie on 4 maart 2014 - 23:50 in Hypotheek

Vrijwel iedereen die een huis wil kopen heeft daarvoor een hypotheek nodig. Het is een ingeburgerd begrip geworden zonder dat iemand de definitie van een hypotheek kent. We staan er misschien niet bij stil maar veel mensen weten ondanks dat ze zelf een hypotheek hebben niet wat het nou precies is. Maar hoe zit het nou precies? In dit artikel staan we stil bij wat een hypotheek is.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is eigenlijk het best te omschrijven als een geldlening. Deze geldlening heeft als onderpand een onroerende zaak, meestal een woning. De definitie van hypotheek is dan ook: een geldlening gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woonhuis. Over deze lening betaald u rente en aflossing.

Onderdelen van een hypotheek

Een hypotheek bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk: het geldbedrag dat u leent voor de aankoop van een huis, de manier waarop u de hypotheek terug betaalt en de rente die u betaalt. Als u geld wilt lenen voor een woning, kiest u eerst een hypotheek. U kiest een manier om uw lening terug te betalen. De manier waarop u de lening aflost bepaalt de hypotheekvorm. Er verschillende hypotheekvormen die allemaal hun eigen kenmerken en hun voor- en nadelen hebben. Over het geld dat u leent, betaalt u bovendien elke maand rente.

Huis als onderpand voor de lening

Wie een hypotheek afsluit heeft altijd het huis als onderpand voor de lening. Het huis geeft de bank of hypotheekverstrekker zekerheid. Kunt u uw hypotheeklasten niet meer betalen dan kan de bank overgaan tot verkoop van uw huis om de schuld af te lossen. Van belang is dus om nooit te veel te betalen voor je huis, en daarbij een hoge hypotheek af te sluiten. Dalen de huizen prijzen dan is de kans groot dat de verkoopwaarde van het huis lager is dan de hypotheeklening. Uw huis staat dan zogezegd onder water (een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van de woning) en u kunt met de verkoop van het huis de hypotheek niet terug betalen.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 20 =