/ Hypotheek / Welke hypotheek – de verschillende vormen

Welke hypotheek – de verschillende vormen

Redactie on 4 maart 2014 - 22:59 in Hypotheek

Vanaf 2013 kunnen nieuwe hypotheken nog slechts in twee vormen worden afgesloten: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. De annuïteitenhypotheek is dan ook de meest gekozen hypotheekvorm, gevolgd door een lineaire hypotheek. Voor het eerst sinds jaren is de aflossingsvrije hypotheek niet meer de meest populaire hypotheekvorm. Het gros van de huizenbezitters heeft op dit moment echter nog een spaar- of beleggingshypotheek.  De verschillende hypotheken hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel geven we ze weer.

Annuïteitenhypotheek

Bij deze aflossingsvorm lost u de gehele hypotheek af. Bijvoorbeeld gedurende een periode van 30 jaar. U betaalt een vast bruto bedrag per maand. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing. Omdat de rente die u betaalt gedurende de looptijd daalt, nemen uw netto maandlasten stapje voor stapje toe.

Voordeel
Vaste bruto maandlasten. Aan het einde van de looptijd heeft u geen schuld meer. De netto lasten zijn in het begin relatief laag.

Nadeel
Doordat u niet volop gebruik kunt maken van de fiscale aftrek, wordt uw netto last hoger naarmate de looptijd verder verstrijkt.

Lineaire hypotheek

Ook hier lost u in bijvoorbeeld 30 jaar de gehele hypotheek af. U heeft bij deze vorm een aflopende bruto en netto maandlast. Echter, de aanvangslast van de hypotheek is hoger dan bij andere hypotheekvormen.

Voordeel
Uw maandlasten nemen af naarmate de looptijd verstrijkt. Zo heeft u na een looptijd van bijvoorbeeld 30 jaar geen schuld meer.

Nadeel
De aanvangslasten zijn relatief hoog. Dit omdat de meeste rente bij aanvang
van de hypotheek betaald moet worden. Ook hier maakt u niet volop gebruik van de fiscale aftrek.

Aflossingsvrije hypotheek

Hier lost u gedurende de looptijd niets af. U blijft dus met een restschuld zitten. Bij de meeste geldverstrekkers geldt echter dat slechts tot 75% van de executiewaarde aflossingsvrij gesloten mag worden. Alles wat hierboven valt, moet dan bijvoorbeeld door een levensverzekering afgedekt worden. Een aflossingsvrije hypotheek is nog steeds mogelijk, maar tegenwoordig stukken minder interessant.

Voordeel
U gebruikt de volledige renteaftrek (zie hieronder bij nadelen voor de nieuwe regels in 2013). over de volle looptijd. U betaalt een vast bedrag permaand, dat niet in hoogte verandert, anders dan door wijziging van de rente na de rentevaste periode.

Nadeel
U houdt een schuld over aan het einde van de looptijd.
Per 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om op een nieuwe aflossingsvrije hypotheek hypotheekrenteaftrek te krijgen. Voor aflossingsvrije hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten blijft het recht op hypotheekrenteaftrek wel bestaan.

Andere hypotheekvormen niet meer mogelijk

Tot 2013 was het mogelijk andere hypotheekvormen af te sluiten dan een annuïteiten- of een lineaire hypotheek waarbij renteaftrek mogelijk was. Dit waren onder andere de Levenshypotheek, Beleggingshypotheek, Spaarhypotheek, Hybride hypotheek en de Bankspaarhypotheek De meeste hypotheekvormen zijn echter niet meer af te sluiten. Alleen als je onder het overgangsrecht valt, kan je de hypotheek nog (fiscaal) voortzetten. Zo voldoe je aan het overgangsrecht als je lopende hypotheek al op 31 december 2012 bestond. In dat geval kan je onder voorwaarden je hypotheek laten aanpassen of meenemen naar een nieuwe woning. Deze hypotheken zijn nu niet meer als nieuwe hypotheek af te sluiten.


0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − 6 =